11 Temmuz 2010 Pazar

İlk Belirtiler

   İdrar yolu hastalıklarının ilk belirtileri gündelik yaşantımızda meydana gelen ve çoğu zaman gözden kaçan uafak belirtilerdir.Bunların en başında sıksık idrar yapma, idrar yapken yanma meydana gelmesi yine idrar yaparken zorluk hissinin oluşması, tam idrar boşaltımı yapamadığı hissi, sürekli idrarı olduğu duygusunun yaşanmasıdır.


   Bu belirtiler çoğu zaman gösden kaçmakta ve bu belirtileri çoğu zaman üşütmeye bağlanılmaktadır.Oyasa bu ortaya çıkan yeni durumlar eğer tedbiri alınmaz ise ilerde ciddi ahatsızlıklara kapı aralayacak olan idrar yolu hastalılarının ilk belirtileri olabilmektedir.Yazımız içinde de söylediğimiz gibi bu tür belirtiler üşütmeye bağlı olarak böbreklerin dengesiz çalışmasına neden olabileceği gibi bu durumların sıklıkla oluşmaya başlaması sizinde ilerde idrar yolu hastalığı olan bir birey olacağınız anlamına gelebilir.Bunun için sıklaşan bu durumlarda uzman bir hekime görünmeniz ve gereli tahlil ve tetkikleri yaptırmanız gerekmektedir.
 
     Güç idrar etmeye ve bu esnada yanma ve ağrı duymaya tıp dilinde dizüri denir. Genellikle üretra veya mesane iltihaplarında ve prostat hastalıklarında görülen bir şikâyettir. Günlük idrar etme sayısının artmasına yani sık sık idrar etmeye pollaküri, günlük idrar miktarının artmasına poliüri, azalmasına ise oiigüri denir. Hiç idrar edememe durumunda ise anüri söz konusudur. İdrar miktarının artması böbrek taşı hastalıklarından örneğin şeker hastalığı, şekersiz diabet, aşırı su içme v.b. kaynaklanabilir. Genellikle 24 saatte iki litre olan idrar miktarı 3-5 litreyi geçebilir. Hatta 10 litreyi bulur. Bu durumda idrarın rengi soluk ve yoğunluğu normal olan 1,018 değerinden daha düşüktür. Günlük idrar miktarının yarım litrenin altına düşmesi böbrek hastalığı bakımından önemle araştırılmalıdır. Ayrıca idrarın renginin koyulaşması, yoğunluğunun ve miktarının azalması, ateşli hastalıklar, ishal, dolaşım yetmezliği, susuz kalma gibi böbrek dışı nedenlerden de olabilir. İdrarın bulanıklığı halinde mikroskop tetkiki yapılmalı, iltihap hücrelerinin bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır. Kavuniçi veya kırmızı idrar ilaçlara bağlı olarak meydana gelebileceği gibi, idrar yollarında bir kanamanın da belirtisi olabilir. İdrar sedimentinde alyuvarların görülmesi (hematüri) kanamaya işarettir. Siyah renkli idrar hemoliz neticesi idrarda hemoglobin bulunduğunu gösterir ki, bazı hastalıklara (Karasu humması) ve ilaçlara (kinin) bağlı olarak meydana gelebilir.